Szerb zene

2012.02.29. 21:50

 Egy barátom nemrég Szerbiában járt, és mivel tudja, hogy élénken érdeklődöm a szerb zene iránt, volt olyan kedves, és gyűjtött nekem néhány információt a szerb zenéről.

Elmesélte, hogy a szerb zenében nagy szerepet kap a folklór és a nemzeti zene. Miközben utánajárt a szerb zenére jellemző vonásoknak, kiderítette, hogy Szerbiában több néptánccsoport is működik, ami arra utal, hogy a szerb népzene hagyománya igen élénk az országban. Ezekre a csoportokra országszerte jellemző a körtánc, amit ők kólónak neveznek.

A barátom a hangszereknek is utánanézett, kíváncsi volt rá, hogy milyen eszközök határozták meg a szerb zene hangzását az idők során. Megtudta, hogy szerb zene világában a 19. század előtt két hangszer volt igen elterjedt: a furulya és a gusla, ma a Vajdaságban inkább a duda és a tambura népszerű, azonban a harmonika, valamint az ország középső részén a rézfúvós hangszerek is fontos elemei a szerb zenének.

Kiderült, hogy a szerb zene nem magától lett olyan, amilyen, külső hatások is befolyásolták mai hangzását. A szerb zenére igen nagy hatással volt a több éves oszmán uralom, a szerb népzenében könnyen felfedezhetők a török zene nyomai.

Mint szinte minden ország zenéjére, a szerb zenére is hatással voltak a 20. század a külföldi zenei stílusok. Sok európai országhoz hasonlóan Szerbiában is elterjedtek ezek a ritmusok, ennek a jelenségnek azonban pozitív hatásai is voltak a szerb zenére.

Valószínűleg nagyrészt a külföldi stílusok hatásának köszönhető, hogy a szerb zenei életben kialakult egy egészen sajátos és egyedi stílus, a turbofolk is, ami a dance és a szerb népzene ötvözete. A szerb zenének ez egy különleges és egyéni része.

Nagyon hálás vagyok a barátomnak, hogy ennyi információt gyűjtött nekem a szerb zenéről, itthon ugyanis elég kevés adat áll rendelkezésre, így ha valaki a szerb zenét akarja vizsgálni, nincs könnyű dolga.

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr984227396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása