Könnyfakasztó idézetek

2012.02.27. 23:33

 Mi is azok az idézetek?

Az idézetet úgy tudnám szavakba foglalni, hogy más által leírt gondolat, amely hatással van az adott egyénre, érzelmet vált ki, könnyen érthető. Lehet egy mű kulcsmondata, vagy egy kiragadott hosszabb, rövidebb része.
Könnyfakasztó idézet kétféle lehet, az egyik, mely azért csal könnyeket a szemünkbe, mert annyira megható, a másik fajta az a típus, amikor a nevetéstől sírunk.
A világirodalomban sokféle könnyfakasztó idézettel találkozhatunk, kezdve a szerelmes versekből kiszedett könnyfakasztó idézetekkel, de a hazaszeretet is megihletett számos költőt.
 
Személy szerint az egyik kedvenc könnyfakasztó idézetem József Attilától származik, a Dunánál c. versében találjuk meg ezt az idézetet, mely így szól:
„Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
nézem, amit meglátok hirtelen.
Egy pillanat s kész az idõ egésze,
mit száz ezer õs szemlélget velem.”
 
Már az alapgondolat is könnyfakasztó, az idősíkok összetalálkozása pedig ebben az idézetben egyszerűen gyönyörű.
 
A könnyfakasztó idézetek személyesek. Mindenkinek más és más az idézet, ami közel áll a szívéhez, amiben megtalálja azt a momentumot, mely könnyet fakaszt a szeméből.
 
A nevetésre ingerlő könnyfakasztó idézetek, leginkább az internet elterjedésével váltak egyre népszerűbbé, a közösségi oldalakon rengeteg idézettel találkozunk, ezek nagy része könnyfakasztó.
Az idézetekkel én úgy vagyok, hogy sokszor kiderül, hogy nincs új a nap alatt, sok könnyfakasztó idézet már nagyon régen íródott, és az újabb generációk újra és újra felfedezik őket.
Erre nagyon jó példa Shakespeare idézete, „Az idő a legnagyobb tolvaj, minden nap megrövidít minket.” 
Ezt a sokak számára könnyfakasztó idézetet nemrég láttam az egyik közösségi oldal üzenőfalán, a megosztások számából világosan látszódott, hogy mai napig időszerű ez az idézet.
Úgy tűnik, hogy könnyfakasztó idézetek régen is voltak, ma is vannak, és a jövőben is lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr454218804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása