Nyilván nem fogok senkit sem arra biztatni, hogy éljen egészségtelen életmódot. De érdemes meggondolni. Nem egyszer hallottunk már olyan esetekről - talán a családban is történt -, amelyek egy teljesen egészséges ember hirtelen haláláról szóltak. Itt most nem arra gondolok, hogy elütötte a busz, vagy leesett a lépcsőn. Nemrégiben magam is hallottam a rádióban: „(…) Bio ételeket evett, csak szintetikus anyag mentes termékeket használt, minden nap edzett, kocogott a Margit-szigeten, soha nem ivott, soha nem dohányzott, nem drogozott, a napokban mégis rákot diagnosztizáltak nála. (…)” Kérdem én: Miért? Még csak nem is volt öreg. Egész életében próbálta meghosszabbítani az életét, erre rákos lesz.

Ez meg a másik dolog. Manapság mindenre azt mondják, hogy rákkeltő. Ha a mikro elé állsz, amíg melegítesz valamit, az rákkeltő. Ha elhaladsz egy vezeték alatt, rákkeltő. Ha túl sokat telefonálsz, ami által túl sokszor nyomod a mobilod a fejedhez, az is rákkeltő. Mégis hogy éljünk így?

Nemrégiben nyilvánosságra hoztak egy 20 fős listát a leginkább rákkeltő anyagokkal. 3 jelentékeny társaság áll ennek a hátterében, köztük az Amerikai Rák Társaság. A listát különféle szakértők is megtámogatták, sőt, az ENSZ rákkutató szervezete is besorolta a lehetséges rákkeltő anyagokhoz. A listán 19 anyag szerepel, és egy tevékenység, ami engem is eléggé meglepett, ez pedig a többműszakos munka. Ha jobban belegondolunk, egyre kevesebb ember van, aki nem több műszakban dolgozik. Azért jó tudni, hogy ez is rákot okoz. Ahogy haladunk előre a korral, egyre nő a potenciális betegek száma. Visszatérve még annyit mondanék, hogy a rákkeltő anyagok listáján az első helyen szerepel az ólom és az ólomszármazékok. A második rákkeltőnk az indium-foszfid, ami elsőre nekem sem mondott semmit, de kiderült, hogy ezt az anyagot az LCD képernyőkben használják. Tehát rákkeltő a számítógép monitora, illetve az LCD tv is. Ami még talán érdekes rákkeltő lehet, az a 7. helyen álló dízel kipufogógáz és a 16. helyen álló kloroform.

Most őszintén. Abban a világban élünk, ahol már a levegővétel is rákot okoz. Tényleg át kell váltanunk a bio ételekre vagy inkább élvezzük az életet tele olyan kihagyhatatlan finomságokkal, mint a gumicukor? Én az utóbbit választom.

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr254626192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása