Német tanárt kellene?

2012.03.03. 14:37

 A német nyelvet sokan nem szeretik, túl keménynek tartják, szemben például a dallamos spanyollal vagy olasszal. Egy jó német tanár viszont még ezt a nyelvet is képes megszerettetni a diákokkal. Ahány ember, annyiféleképpen lehet definiálni a jó tanár fogalmát, de az egyik legfontosabb szempont szerintem a szigor. Nem arról van szó, hogy a német tanárnak kukoricára kellene térdepeltetnie azt, aki elrontja a der-die-das-t, viszont, ha az oktató nem támaszt egyértelmű követelményeket, vagy kéri számon őket, a diák sosem tanul meg rendesen németül.

 

Emlékszem, a középiskolában három német tanárom is volt. Az első kettő nagyon kedves volt, mindenki szerette őket, azonban nem tanultunk tőlük semmit, és még második évben is „Az elefánt kövér” jellegű mondatokból írtunk dolgozatot. Aztán kaptunk egy szigorú német tanárt, akit senki sem bírt, folyton gúnyolták. Vele körülbelül egy hét alatt átismételtük, amit a korábbi német tanárok két év alatt tanítottak, majd elkezdtük az igazi nyelvtanulást. Szép lassan mindenki elkezdett felkészülni az órákra, mert minden nap felelés volt, és hiába utálták továbbra is rendületlenül a német tanárt, érettségiig többen letették a középfokú nyelvvizsgát.

 Szerintem nincsenek „szép” vagy „csúnya” nyelvek, a német is lehet épp olyan vonzó, mint bármelyik másik, ha képesek vagyunk megértetni magunkat vele – ha volt egy jó német tanárunk, akinek – bármilyen módszerrel, de - sikerült elérnie, hogy elsajátítsuk.

 Az iskolából kikerülve már sokkal nehezebben veszi rá magát az ember, hogy nyelvet tanuljon, vagy csak felfrissítse megkopott tudását, pedig a német magántanárokból vagy a német nyelvtanfolyamokból is nagy a választék, így a lustaságon kívül nem sok más hátráltató tényező áll az utunkban, ha szeretnénk újra birtokolni azt a tudást, amit a német tanárunk annak idején a fejünkbe vert. Pedig a nyelvtanulás az egyik legjobb módszer az agyunk karbantartására, így ha még nagymama-nagypapa korunkban is szeretnénk frissek és fiatalosak lenni, kerekedjünk felül a kifogásokon, szerezzünk egy német tanárt, és újítsuk fel a tudásunkat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr814286251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása