Airsoft fegyverek

2012.10.01. 18:55

Ebben a cikkben egy Magyarországon és szerte a világon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hobbiról név szerint az airsoft-ról vagy más néven soft-air ről fogok beszámolni. Ez a sport olyan levegővel működő játékfegyvereket használ amiről később szó fog esni.

Mi is az az airsoft? Az airsoft egy katonai szimulációs játék amit 16 éves kortól szülői beleegyezés mellett űzhető. Sokan tévesen úgy hiszik ez a hobbi agresszióra nevel és tartani kell tőle. De ez nem így van. Ennek a sportnak a szépsége a csapatmunka, a másokba vetett bizalom, az összedolgozás elérése. És testmozgásként is remekül beválik. Ugyanakkor a szabályok be nem tartása és kiskorúak játékba történő meghívása súlyos baleseteket okozhat. De hangsúlyoznom kell mint minden sportágban itt sem maga a sport a veszélyes hanem a szabályok megszegése és a "fegyverek" nem rendeltetés szerű használata.

Csak egy pár szó az airsoft fegyverekről. Fegyvernek nevezzük őket mert a kinézetük és súlyuk pontos mása a világ különböző pontjain használandó igazi lőfegyverekével. Megtalálhatjuk szinte az összes fegyvertípus másolatát. Jelen van az amerikai haderőben igen népszerű M széria fegyverei mint például az M4, M16, M14. Megtalálható a fejlődő országokban és a terroristák által nagyon kedvelt Kalasnyikov AK-47es, és sok más különböző működésű és hatótávú fegyver.
Ezek a fegyverek levegővel illetve gázzal működnek. A levegővel működő fegyverek esetén egy rugó és egy dugattyú biztosítja a maximális energiát aminek következtében a töltény elhagyja a fegyvercsövet. 3 működési elv alapján kategorizálhatóak ezek a használati tárgyak.


 Az első az úgy nevezett Springes fegyverek. Ez a kifejezés annyit jelent hogy a már említett rugót és dugattyút manuálisan, kézzel kell felhúzni és az elsütő szerkezet meghúzása után ezt meg kell ismételni. A második kategória az AEG-ek csoportja. Ez a kifejezés egy angol rövidítés azaz teljes nevén Automatic Electric Gun. Ezek a fegyverek már motorral és akkumulátorral működnek. A motor az elsütőszerkezet meghúzásakor felhúzza a rugót és tized másodperc alatt elsül a fegyver. Ezek a fegyverek már sorozatot is képesek lőni minden gond nélkül. A 3-ik kategória a gáz meghajtású fegyverek. Ebben a csoportban 2 kisebb csoport található. Az első csoport a GBB (Gasblow Back) elnevezést kapta. ugyanis amikor a fegyver elsül a gáz egy része visszairányul a fegyverre és az enegria átadásnak köszönhetően a fegyver szánját felhúzza és egyidejűleg betölti a következő töltényt.  Ez igazából csak látványelem. Élethűbbé teszi a fegyvert. A 2. kissebb kategória ebben a csoportban az NBB (Nonblow Back) fegyverek amiken bár ugyanazon elvek alapján működnek nincs szán hátrasiklás.
Egy pár szó a fegyverek erejéről. Ezeknek a fegyvereknek az erejét FPS értékben ( Foto Per Secund) adják meg. Kis mellékes hogy az emberi szem 24 FPS/s nál már mozgóképet lát
A leggyengébb fegyverek kb 200FPS-el rendelkeznek. Ezek olyan 15 maximum 20 méterre tudják kilőni a töltényt. A legerősebb fegyverek a  600FPS-t is elérhetik amik akár 80-90 méterre is elhordanak. Idehaza Magyarországon az FPS korlátozás nem engei 500 FPS-nél erősebb fegyver árusítását, használatát.
Ezeknek a fegyvereknek a helyes használata illetve magának az airsoftnak a szabályai megtalálhatóak a M.A.SZ-ban vagyik teljes nevén a Magyar Airsoft Szabályzat-ban. Ezt minden klub, és minden csapat köteles betartani. Persze megesik hogy néha semmibe veszik a szabályokat de ennek rend szerint megvan a következménye is.

Az összes airsoft fegyver egy 6-8mm átmérőjű 0.20 grammtól szinte 0.40 gramm súlyig terjedő apró teljesen gömb alakú műanyag vagy kukoricakeményítőből préselt úgynevezett BIO BB-t használ töltény ként.  Nem tudom elégszer hangsúlyozni hogy megfelelő használat és a szabályok betartása esetén a találat nem okoz semmiféle fájdalmat és maradandó sérülést. A sportban kötelező a szemvédelem illetve az arcmaszk.
A bátrabbak csak munkavédelmi szemüveget használnak de azt minden játék előtt a résztvevő legerősebb fegyverrel le kell tesztelni hogy kibírja-e a találatot. A teszt 3 egymást követő lövésből áll a már említett legerősebb fegyverből 1 méterről a földre lehelyezett vagy fára felrakott szemüvegre. Ha nem reped vagy törik a játékon használható.

Ezeknek a fegyvereknek a szállítása és használata komoly jogszabályozás alatt áll. Hiszen pánik keltésre alkalmas tárgyak. Airsoft fegyvert csak dobozban, jól becsomagolva lehet szállítani hogy a laikus szemek ne fedezzék fel a fegyvert, és ezáltal ne vonjanak le téves következtetéseket. Valamint használatuk magánterületen, jól körbekerített és megfelelő figyelmeztetésekkel ellátott területen vagy a lakóhelyektől és az útvonalaktól messze eső erdős részen használhatóak. Ellenkező esetben a kiérkező rendőrök komoly büntetést szabhatnak ki pánik keltés illetve a rend megzavarása címmel.

Zárszóként annyit hogy az airsoft egy nagyon kellemes hobbisport. Friss levegő, sok mozgás, kedves emberek, és kiváló szórakozás. Aki tudja próbálja ki mert egy nagyon intenzív és életre szóló élménnyel gazdagodhat. Köszönöm a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr524814126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása