Versenytársak a világban

2012.03.04. 18:05

 Ma egy, a világunkban lévő problémáról szeretnék írni. Mindenki szembesül életében a versenyzés kényszerével, mindenki mindenkinek versenytársa. Szörnyűnek érzem, hogy nem csak a vállalkozásokban vállnak versenytársakká a cégek a nagyobb profit érdekében, hanem a köznapi életet is a versenytársi viszony jellemzi. Hiszen nem mindegy ki ér hamarabb a pénztárhoz egy üzletben, ki kerül be felsőoktatási intézménybe, vagy épp ki kapja meg az óhajtott munkát. Versenytársak vagyunk mindannyian, s így bennünk leledzik az ösztön, a szinte már állatias vágy, hogy mi legyünk a gyorsabbak, az életképesebbek, hogy nekünk legyen jobb.

Az evolúciós kényszer ránk erőszakolja a versenytársi szerepet, s társadalmunk ezt mindinkább erősíti. Kapitalista világképünk, a gazdaság mindenkire mind nagyban, mind kicsiben a versenytársi viselkedésmódot kényszeríti, melyen a vallások sem tudnak nagy mértékben változtatni. A környezettel egységben élő, rousseau-i minden mindenkié, a francia forradalmi testvériség fogalma vagy a jóval későbbi kommunista nézet mára teljesen érvényét vesztette, hisz ezek nem működhettek. Hogy miért is? Mert nekünk embereknek, mint a legfejlettebb állatoknak, lételemünk a versenyzés, az, hogy felebarátunk versenytársunk is egyben. A kereszténység, s más nézetek sem tudtak ezzel mit kezdeni, hisz kellenek a versenytársi kapcsolatok ahhoz, hogy nemcsak jónak, hanem JOBBnak érezhessük magunkat. Ennek a versenyzési vágynak a legalapvetőbb, és úgy gondolom legjobb megnyilvánulási formája a sport. A sport nem a versenytársak komoly, sokszor identitásromboló küzdelméről szól, hanem a versenyzés intenzívebb és kielégítőbb, emberibb módosulata. Persze az is megoldás, ha mi magunk versenytársi kényszerünket türelemmel és jó szándékkal fűszerezzük és így célunk nem versenytársaink eltiprása, nem az egónk hízlalása lenne. Úgy gondolom, hogy nekünk embereknek a felebaráti kapcsolatot, nem a versenytársit kéne előnyben részesíteni életünk során. Versenytársaim, legyünk felebarátok is!

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr154288594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása