Angol tanárt keresel?

2012.03.03. 14:35

 Ki a jó angol tanár? Ha az ember angoltanulásra adja a fejét, sokat dob az ügy sikerén, ha megtalálja a megfelelő tanárt. Nézzük, mik azok a szempontok, amelyeknek meg kell felelnie egy ideális angol tanárnak.

 Először is, nyilván tudjon angolul. Egy jó tanár nem alapoz arra, hogy a kezdők úgysem értik, helyes angolsággal dumálja-e végig az órát. Igaz, egész érdekes lenne, ha pár év múlva egy addig ismeretlen dialektus kezdene terjengeni az adott nyelviskola környékén… De akkor sem. Nem árt, ha a tanárnak jó az angol kiejtése is. Ez a dolog persze csak részben tanulható, nem olyan, mint a szókincs – az embernek vagy van érzéke hozzá, vagy nincs. Szóval, ha az angol tanár e téren teljes antitalentum, ne utáljuk érte – azért már inkább, hogy ennek ellenére tanárnak állt.

 Emellett egy jó angol tanár kreatív, az órai tevékenysége túlmutat a „felolvasok a könyvből – a diákok felolvasnak a könyvből – megoldunk egy feladatlapot” hármason. A fantáziadús feladatok mindig feldobnak egy órát, így nem árt, ha a tanárnak ötletekért nem kell a szomszédba mennie. Lehet zenét hallgatni, filmet nézni eredeti nyelven, activityzni angolul, bármit.

 Az ideális angol tanár interaktívvá teszi az órát, igyekszik aktivizálni a diákokat, elkerülendő a későbbi „mindent megértek, csak megszólalni nem tudok” jellegű önvallomásokat. A páros feladatok, gyakorlatok során mindkét félnek lehetősége van beszélni, a tanár pedig javíthatja a hibákat. Ezért nem szerencsés a túl nagy létszámú csoport, így aki most töri angoltanuláson a fejét, ajánlatos olyan nyelviskolába beiratkoznia, ahol mindössze néhány ember van egy csoportban, hogy az angol tanár folyamatosan tudja javítani a beszédét, és ne rögzüljön be nála semmilyen hiba.

 A legjobb „nem hivatalos” angol tanár viszont az az eredeti nyelvű sorozat, könyv vagy külföldi barát, akinek vagy aminek segítségével az órák véget értével ne veszítsük el frissen szerzett nyelvtudásunk. Mert megszerezni viszonylag könnyű, pláne az angolt, megtartani már kevésbé, a fenti módszerek viszont megadják ezt a lehetőséget minden nyelvgyakorló számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-penzt-eletet.blog.hu/api/trackback/id/tr494286246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása